Горещи новини

С. Първомай бе домакин на конкурса „Оро се вие, цървули се кинат“

16 танцови състава от страната се включиха в Националния фолклорен конкурс „Оро се вие, цървули се кинат“, организиран от фондация „Гайтан“, Община Петрич, Кметство Първомай и НЧ „Димитър Благоев 1956“, с. Първомай.

Конкурсът се провежда за десета година. В петчасова програма снощи на сцената в село Първомай, красотата на българските народни песни и танци предадоха ансамбли и колективи, които през годините досега са класирани на първите три места в НФК „Оро се вие, цървули се кинат“.

Гости от Пазарджик, Елин Пелин, София, Кюстендил, Сандански, Симитли, заедно с танцови състави от селата на община Петрич, сътвориха истинска фолклорна палитра, представяйки красотата на българските носии, ритмичността и лиричността на танцовите стъпки, богатството на хореографии.

Хореографът Йордан Николов, основен организатор, благодари на своите колеги за високата оценка, която дават на НФК „Оро се вие, цървули се кинат“ и заявката, че ще участват и в бъдеще. Припомни, че първото издание е започнало само с участието на пет танцови състава, за да стигне до над 30 през следващите години.

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков приветства пазителите на българското, откроявайки, че и след трудна година, отразила се най-много върху културния живот, пламъкът отново го има. „Община Петрич ще продължи да подкрепя подобни културни събития“, каза кметът.

Домакините от Ансамбъл „Гайтан“ и „Пиринското тройче“ също поздравиха с най-доброто от репертоара гостите на празника. Със заря на площада в село Първомай приключи НФК „Оро се вие, цървули се кинат“ 2021.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

“Бели птици и куршуми” в поп-фолк хроника на сцената в Гоце Делчев

На 27 юни, в Дом на културата “Пейо Яворов” ще бъде представена постановката Поп-фолк хроники: …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com