Горещи новини

Релефно изображение на музикант, свирещ на духов инструмент, бе открито при разкопките в Хераклея Синтика

Релефно изображение на музикант, свирещ на духов инструмент, бе открито върху част от декоративна плочка (III – IV в. сл. Хр.) при разкопките в Хераклея Синтика край с. Рупите, Петричко.

„Предполагаме, че инструментът е авлос – в по-ранния му единичен вариант. Според изворите именно авлосът е използван при церемонии, свързани с култа към Дионис – много почитано божество в Хераклея Синтика и региона. Най-вероятно музикантът е част от по-сложна композиция, надяваме се да намерим и другите части на теракотата“, коментира ръководителят на разкопките доц. д.р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН).

Освен фрагмента със свирача при проучването на западната част от форума на античния град бяха открити и парчета от глазирани съдове с релефна украса. На едното от тях се вижда цикада, а на другото – изображение на птица и лозов лист (лозата пак е свързана с култа към Дионис). Малка, но интересна находка има и от първите стъпки в проучването на акропола над форума: глинен фрагмент с театрална маска.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Време е за театър под открито небе!

За втори път Драматичният театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград подготвя специална изненада за любимите си …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com