9 ОУ "Пейо Яворов" Благоевград - Прием 2022-23 г.

Разчетоха открития вчера надпис в Хераклея Синтика

Откритият вчера надпис на старогръцки език вече е разчетен от епиграфа на археологическия екип в Хераклея Синтика и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“ Николай Шаранков.

Надписът е бил поставен в началото на I век сл. Хр. в чест на римския император Тиберий от трима агораноми на Хераклея Синтика. Тези хора са отговаряли за търговията – включително цени, качество и количество на стоките, изправност на теглилките и други измервателни средства; имали са право да наказват търговци, които мамят клиентите. В надписа съобщават именно факта, че са организирали в града специален пункт, обзаведен с еталони и средства за измерване за контрол над търговците.

Ръководителят на разкопките доц. д-р Людмил Вагалински допълни, че надписът е останал на форума на Хераклея Синтика повече от два века. Текстът потвърждава археологическите данни от последните години и изводите за развитието на града под римска власт, публикувани в сп. Archaeologia Bulgarica 2020/2. Очаквайте изчерпателен коментар върху надписа от епиграфа Николай Шаранков в следващия брой на списанието

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

South West Festival на 25 и 26 юни в Благоевград събира меломани от България и чужбина

2 дни остават до началото на голямото музикално събитие за България, което ще се проведе …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.