Горещи новини

Радостина Николова е победител в Конкурса за авторска песен на “Пирин Фолк”

Последната фестивална вечер на XXXI-то издание на фестивала „Пирин Фолк“ 2023 бе запазена за най-вълнуващия Конкурс за авторска македонска песен.

Тази година събитието бе още по-специално заради присъствието на президента Румен Радев. Той е първият държавен глава, който посещава най-влиятелното фолклорно събитие у нас. Румен Радев приветства всички участници и гости на форума от сцената на Летния театър. „Фестивалът продължава да разкрива красотата на Пирин и магията на неговата музика, продължава да разгръща родолюбивите идеи. Сърдечна благодарност към организаторите, към журито и към всички участници, които продължавате да срещате традициите в песенното ни творчество с настоящето, за да можем всички ние да преоткриваме и обогатяваме съкровищницата на българския фолклор.“, каза той.

Събитието бе уважено и от други високопоставени гости – Негово Високопреосвещенство Неверокопския митрополит Серфаим, кметовете на Петрич и Струмяни, както и представители на държавни и общински институции. Сред гостите на фестивала бяха и актьорите от хитовия сериал “Вина”.

В Конкурса за авторска македонска песен бяха представени 12 нови композиции, които се бориха за престижните награди. Участниците заложиха на песни с различна тематика: за Родината, за любовта, за родния край и веселието. С много вълнение и емоции те потопиха публиката в Летния театър, както и милионите пред телевизионния екран, в красотата на македонската песен и традиция.

Хореографиите бяха поверени на местните състави: Танцов състав „Празник“ с ръководител Михаил Митрев, Танцова формация „Хоуп“ с ръководител Невена Станкова, Ансамбъл „Македонци“ с ръководител Иван Занчев, Ансамбъл за народни песни и танци „Никола Вапцаров“ с главен художествен ръководител Гергана Костадинова и Танцов състав „Звездица“ с ръководители Владислава Захова и Станислава Димитрова.

Фестивалното жури бе в състав: проф. д.н. Венцислав Димов, Надежда Захариева, Димитър Динев, д-р Ваня Монева, д-р Димитър Христов, д-р Генчо Генчев и Павлина Караджова.

Ето и победителите в Конкурса за авторска песен на Пирин Фолк 2023:

I-ва награда на Фестивалното жури:

Радостина Николова – Пиринска душа

музика и аранжимент: Светослав Лобошки; текст: Дешка Петрова

II-ра награда на Фестивалното жури:

Сашка Васева и Юлиян Асенов – Боже мили

музика и текст: Юлиян Асенов; аранжимент: Светослав Лобошки

III-та награда на Фестивалното жури:

Антония Рангелова и Светослав Стойчев – Нашата земя

музика и текст: Антония Рангелова; аранжимент: Сашко Митковски

Награда на Журналистическото жури:

Сашка Васева и Юлиян Асенов – Боже мили

музика и текст: Юлиян Асенов; аранжимент: Светослав Лобошки

Награда на зрителите:

Надежда Славова и Здравко Петров – На гурбет отиваме

музика и аранжимент: Димитър Милев; текст: Полина Иванова

Награда „Свети Врач“ на Кмета и Община Сандански:

Сашка Васева и Юлиян Асенов – Боже мили

музика и текст: Юлиян Асенов; аранжимент: Светослав Лобошки

Награда на Радио Благоевград:

Антония Рангелова и Светослав Стойчев – Нашата земя

музика и текст: Антония Рангелова; аранжимент: Сашко Митковски

Награда на Фен Фолк ТВ:

Мелек Ерен – Зажени се, мамо

музика: Стоян Джамбазов-Джемби; текст: Мелек Ерен; аранжимент: Здравко Георгиев

Зрителите имаха възможност отново да се насладят на изпълненията на големия победител в Детски Пирин Фолк 2023 – Теодора Славова и на носителя на I-ва награда на Фестивалното жури в Конкурса за изпълнителско изкуство – Илиян Сандрев.

Гост-изпълнители в последната фестивална вечер бяха Ирина Паскалева и Стоян Петков, които бяха отличени с награди в миналогодишното издание на фестивала. С голям трепет двамата артисти отново се качиха на сцената в Летния театър, за да зарадват зрителите с изпълненията си.

В последната конкурсна вечер специален гост бе талантливата Радостина Паньова, която многократно се е изявявала на сцената на престижния форум. За многобройните гости в Летния театър и зрителите пред малките екрани изпълнителката с неподражаем стил представи специално подготвен рецитал с македонски песни, които представи за първи път пред публика. С емоционалното си изпълнение Радостина Паньова развълнува всички гости на престижния фестивал. Тя сподели откровено силните емоции, които изпитва всеки път, когато се качи на тази голяма сцена.

Финалът на „Пирин Фолк“ 2023 постави ангелският глас Емилия, която се завърна на сцената на фестивала след цели 20 години. Тя представи рецитал с любими македонски песни, както и композиции, които са били отличавани с призове на престижния форум в годините. Особено емоционално бе посланието на Емилия, която сподели огромното си вълнение да стъпи отново на тази сцена, където е направила първите си стъпки.

Конкурсът за авторска македонска песен на „Пирин Фолк“ 2023 се излъчи на живо по 4 национални телевизии: БНТ 1, БНТ 4, Фен Фолк ТВ, Фен ТВ, както и в официалния YouTube канал и facebook страницата на Фен Фолк ТВ.

 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Три велики тенора на сцената в Благоевград.. и още нещо

Камерна Опера Благоевград кани всички жители и гости на града на дългоочакван и вълнуващ концерт …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com