Община Благоевград ще изработи реплика на паметна плоча, увековещаваща древния пламък за ХХII олимпийски игри в Москва

Ръководството на Община Благоевград, предприе действия по изработване на реплика на оригиналната паметна плоча, увековечаваща древния пламък за ХХII олимпийски игри в Москва. С възобновяването и съхранението й, ще се възобнови и олимпийският дух на Благоевград!

41 години след поставянето й по предложение на ръководството на Регионален исторически музей-Благоевград, плочата е реставрирана и изложена като исторически артефакт в постоянна експозиция.

Увековечаване на древния пламък в Благоевград Олимпийските игри са най-известното състезание в света. През 1936г. е приета традиция “щафета на олимпийския огън”. Наред с олимпийското знаме и олимпийския символ от петте преплетени кръга,огънят става традиционен атрибут за всяка следваща олимпиада. През територията на България олимпийският огън преминава четири пъти, като два пъти минава през Благоевград-през 1936 г. по пътя за Берлин, и през1980 г. за Москва. Олимпийската щафета е оставило значим белег в Благоевград за олимпизма, като идеология за спорт. За ХХII летни олимпийски игри олимпийският огънят тръгва от Олимпия за град Москва- домакин на игрите. На 25 юни 1980 г. олимпийската щафета влиза в пределите на България, като първият пункт за пренощуване на огъня е сградата на младежкия дом в Благоевград. Днес по повод Международния олимпийски ден, Олимпийски клуб Благоевград, преподаватели и студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ със съдействието БОК и Община Благоевград организират от 10.00 ч. факелно бягане около езерото в парк „Бачиново”.
В проявата ще се включат общо около 100 участници – студенти от специалностите „Физическо възпитание и спорт” и „Спорт“, преподаватели в ЮЗУ „Неофит Рилски”, както и деца от спортните клубове в Благоевград и ученици. Преди старта на факелното бягане ще бъде запален символично олимпийският огън от Ирина Никулчина, бронзов медалист от ХIХ Зимни Олимпийски игри в Солт Лейк Сити през 2002 г.
Участниците в кроса ще получат международен олимпийски сертификат, осигурен от БОК, подписан от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.
От 11.00 ч. в Регионален исторически музей ще бъде открита изложба “Спортът за един мирен свят”
Изложбата цели приобщаване на спорта към историческата памет на града и популяризиране на културните ценности по темата. Експонатите се представят за първи път пред публика.
Изложбата „Спортът за един мирен свят“ се реализира с помощта на:
– ЮЗУ „Неофит Рилски“, катедри „Теория и методика на физическото възпитание“ и „Спорт“. Специалната заслуга принадлежи на доц. д-р Даниела Томова, която е и председател на Олимпийския клуб в Благоевград. Тя организира представянето на клуба в музея и на студентския спорт.
– Държавен архив – Благоевград предоставя фотографиите от щафетата на олимпийския огън в Благоевград през 1980 г.
– Колекционерът и приятел на музея Йордан Стоянов предоставя редки значки и плакети от първите международни спортни участия на България.
– Колекционерът и приятел на музея Методи Кехайов предоставя спортни трофеи от историята на родния футболен отбор „Пирин“.
– Участват също спортните деятели: Калин Анастасов – шампион по тенис и ръководител на тенис клуб Пирин), Сергей Христов – шампион тласкане на гюлле, Кристиян Атанасов – шампион по тенис на маса, Евтим Евтимов – факлоносец на олимпийския огън през 1980 г.
Изложбата е поздрав за всички спортни клубове, спортисти, треньори, фенове и граждани, които подкрепят идеята спортът в Благоевград да заеме достойно място в бъдещето на нашия град.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Балкански театрален фестивал – Благоевград 2023 с впечатляваща програма

За втора поредна година Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград организира Балкански театрален фестивал. През …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com