Горещи новини

„Музеят отвътре – времена, пространства, публики“ ще събере учени от цялата страна в Благоевград

На 18 и 19 май Регионалният исторически музей – Благоевград организира национална научна конференция на тема „Музеят отвътре – времена, пространства, публики“. Участие в конференцията ще вземат над 40 музейни специалисти от цялата страна. Официалното откриване е в 13:00 часа на 18 май, в Конферентната зала на Регионалния исторически музей – Благоевград. Конференциятя се посвещава на 100-годишнината от рождението на Димка Серафимова – първият директор на Регионален исторически музей – Благоевград, благодарение на нея се поставят основите на музейното дело в Благоевградски окръг.

На 18 май – Международния ден на музеите, от 17:30 ч. ще бъде открита и изложбата “Димка Серафимова – един живот, посветен на археологията“.
Изложбата представя монетни съкровища от Скребатно, накити от некропола при Туховище, праисторически фигурки от Българчево и още подбрани артефакти от фонда на музея.
Ще могат да се видят и много архивни фотографии, които музеят показва за първи път. Експонираните материали ще покажат работата на Димка Серафимова през годините. През 1957 г. тя става първият директор на историческия музей в Благоевград. Като археолог ръководи проучванията на много обекти в региона, като Самуилова крепост, Мелник, Долно Церово и некропола при Туховище.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Три велики тенора на сцената в Благоевград.. и още нещо

Камерна Опера Благоевград кани всички жители и гости на града на дългоочакван и вълнуващ концерт …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com