Международният ден на танца ще бъде отбелязан за дванадесети пореден път в гоце делчев

Община Гоце Делчев и Народно читалище „Просвета – 1865” гр. Гоце Делчев, организират за поредна година празнично отбелязване на Международния ден на танца. Събитието ще се проведе в гр. Гоце Делчев на 29 и 30 май 2021 г. /събота и неделя/, като това ще бъде неговото дванадесето издание.

В Гоце Делчев, отбелязването на Международния ден на танца вече се превърна в традиция. Всяка година, самодейни танцови състави не само от района, но и от цялата страна, показват своите умения и се веселят заедно в името на танца. С всяка следваща година броят на участниците и интересът към събитието се увеличава. През 2020 година, заради тежката пандемична обстановка, събитието не бе проведено. Тази година, съобразявайки се със ситуацията и спазвайки противоепидемичните мерки, броят на участниците е доста по-намален, отколкото е бил през годините досега.

Тази година събитието е част от проекта „Нашият общ път към съвместното бъдеще/Our common past – road to the joint future“, референтен номер CB006.2.12.028, финансиран по договор №РД-02-29-155/12.07.2019 по Програма за трансгранично сътрудничество ИПП ИНТЕРРЕГ 2014–2020 между Република България и Република Северна Македония.

Проектът се фокусира върху развитието и насърчаването на трансграничното сътрудничество в областта на културата, фестивални и творчески възможности за обмени между публичните институции и други заинтересовани страни в туристическия сектор, чрез организиране на събития по проекта, трансфер на знания и опит, организиране на тематични ученически посещения, разработване на различни ИТ приложения и разработване на 3D видео.

Програмата за отбелязване на Международния ден на танца ще продължи 2 дни. През първия ден в събота, 29 май, ще се състои традиционното и много атрактивно дефиле на участниците, а след това и техния концерт на площада пред Дома на културата. През втория ден в неделя, 30 май, ще има открит урок по разучаване на български хорả в Градския парк.

Тази година специални участници са Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци – гр. Гоце Делчев, Фолклорен ансамбъл “Љупчо Сантов” – с. Оризари, община Кочани, Република Северна Македония и Сдружение Ансамбъл за традиционна музика и игри “Митко Алексов” – гр. Кочани, Република Северна Македония.

Програмата предвижда дефиле на участниците от площад “Гоце Делчев” до площад “Македония” в събота между 17.00 и 18.00 ч. Веднага след това започва и концерта. В неделя ще бъде проведен открит урок по български хора с преподавател доц. Георги Гаров. Събитието ще бъде от 10.30 ч. пред беседката в Градския парк.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Балкански театрален фестивал – Благоевград 2023 с впечатляваща програма

За втора поредна година Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград организира Балкански театрален фестивал. През …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com