Културни дейци от Благоевград все още чакат финансиране за спечелени проекти от фонд „Култура“

Културни дейци от Благоевград продължават да чакат финансиране за спечелени преди повече от година проекти от Фонд „Култура“ на Община Благоевград. Днес те дадоха брифинг на който задочно попитаха Община Благоевград къде са средствата от фонда и дали одобрените проекти ще се случат.

Организаторите на брифинга обясниха, че са гласувани 200 000 лева за Фонд „Култура“, похарчени са близо 84 000 и попита къде са останалите около 116 000 лева.

„Входирах писмо с искане до Общината за промяна на датите, те са длъжни в срок до 1 месец да ми върнат отговор, такъв не получих. След първа сесия им останали около 116 хил лв за усвояване по фонд Култура и не се случва нищо. Чуваме, че обявяват нова 3 сесия, при положение, че 2 не е приключила. Какво става с участниците от втората, ще бъдат ли изплатени проектите им?“, питат още те.

„Втрещен съм от поредния показ на некомпетентност н община Благоевград. Има одобрени 7 фирми със 7 проекта. Договорите бяха подготвени за подписване, фирмите входираха необходимите документи и всички очаквахме сключване нa договорите. Помолиха ни да реализираме проектите до края на годината. Бяха сключени договори с преподаватели от Нов български университет, с Иван Шопов, за година напред, за да мога да реализирам своите уъркшопи“, сподели на брифинга Иван Кацарски.

„Обидиха ни думите на бившият зам.-кмет Василиса Павлова, че цитирам „това не е вече тяхна гриж, да се оправят следващите“. Когато след месец има избори и нов кмет, пак ли ще е грижа на следващите. Какво се случва с нас, проектите ни и културата в града“, възмутен задава въпросите си Иван Кацарски

Надежда Червенкова сподели, че проектите, които са разписали, са добри и имат право на финансиране, защото Благоевград заслужава да получи предвидените културни събития.

„Обществеността ме познава добре. Тази 3 сесия означава ли, че ще подпишем договорите, които чакаме от вече 2 години?“, пита тя.

Културните дейци са категорични, че събитията, които планират са повече от тези на Община Благоевград и се заричат да не спират. Те са категорични, че става въпрос не само за тях, но и за всички, които работят в сферата на културата.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Ансамбъл „Пирин“ с нов спектакъл!

Благоевградчани ще могат да гледат предпремиерно част от новата постановка на Ансамбъл „Пирин“ „През девет …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.