За своята 85-а годишнина Археологически музей – Сандански открива изложба „Въоръжение и лечение в античния Партикополис”

По повод Европейската нощ на музеите и 85 години от създаването на Археологически музей, гр. Сандански ще бъде открита изложба „Въоръжение и лечение в античния Партикополис”.

Изложбата разказва истории – за тракийското и римското въоръжение по нашите земи, за прецизния професионализъм на лекарите от първите векове на нашата ера и магичните практики, свързани с минералните извори и почитаните в града здравеносни божества. Една история за развитието на медицината като следствие на войната, за римски лекар, погребан заедно с инструментите си в центъра на нашия град, както и практиката за лечение с билки и термални води у траките.

Много тайни крие античният Партикополис и още по-древният  Паройкополис. Единият, наричан курорт на римските ветерани, а другият – влязъл в списъка на Флегон от Тралес, като градът с най-много дълголетници. Днес, Сандански е известен балнео и спа курорт, но корените на славата се крият  в хилядолетната му история.

Изложбата ще бъде открита на 03.07.2021г. (събота) от 18.00ч. часа в Археологически музей гр. Сандански.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Балкански театрален фестивал – Благоевград 2023 с впечатляваща програма

За втора поредна година Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград организира Балкански театрален фестивал. През …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com