Балкански театрален фестивал – Благоевград 2023 с впечатляваща програма

За втора поредна година Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград организира Балкански театрален фестивал. През 2022 година беше възстановена прекъснатата дългогодишна традиция театърът да организира собствен фестивал. Беше реализирано първото издание на единствения за страната театрален фестивал с фокус върху най-ярките постижения в сценичните изкуства  на балканските страни, концетрирани в рамките на седмица. Тази година, от 2 до 6 ноември, сцената на Драматичния театър в Благоевград отново ще посрещне едни от най-грандиозните спектакли – три, от които са сред най-значимите театрални събития в българския съвременен театър, едно представление с младите таланти на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, а международното участие на тазгодишното издание е от Театър Нови Сад – Сърбия.

 

Програмата на фестивала включва едни от най-награждаваните и зрелищни спектакли на българската сцена. Фестивалът ще бъде открит на 2 ноември с представлението „Кентърбърийски разкази“ на Театър НАТФИЗ с класа на проф. д-р Пенко Господинов.

 

На 3 ноември от 19:00 е спектакълът, отличен с най-много номинации (5 категории) на тазгодишните награди ИКАР 2023. „Солунските съзклятници“ от Георги Данаилов, с реж. Стайко Мурджев, който разказва за Солунските бомбени атентати, извършени в Солун през 1903 г. Спектакълът получава награда „Пловдив 2023“ в раздел „Театър“, както и награда ИКАР 2023 в категория „Поддържаща женска роля“ за Маргита Гошева.

 

Тази година международните гости на фестивала са от Театър Нови Сад – Сърбия. Зрителите ще имат възможността да видят зрелищната постановка по великия руски роман от Лев Толстой, донесла на театъра в Нови Сад множество награди и селекции за европейски фестивали, последният от които е „Охридско лято“. Спектакълът „Ана Каренина“ с реж. Деян Пройковски, може да гледате на 4 ноември от 19:00. 

 

Завръщане у дома“ от Харолд Пинтър, реж. Явор Гърдев е петият спектакъл от фестивалната програма. Спектакълът на Малък градски театър „Зад канала“ се нарежда сред фаворитите на театралния сезон през 2021 година – получава награда АСКЕЕР 2021 в категория „Костюмография“ 2021 на Свила Величкова и Ванина Цандева, номиниран е в още пет категории за АСКЕЕР 2021 и в една за наградите ИКАР 2021. В представлението участват едни от най-известните и обичани актьори, познати от телевизионния екран и театралната сцена. Сред имената в актьорския състав са Владимир Пенев, Деян Донков, Емил Котев, Мак Маринов, Каталин Старейшинска, Пенко Господинов. 

 

Балкански театрален фестивал 2023 ще бъде закрит на 6 октомври с великолепния спектакъл „Антигона“ на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен. След седемгодишно отсъствие от българската сцена режисьорът Александър Морфов поставя ярък театрален, ансамблов спектакъл, в който се открояват изпълненията на Деян Донков, Милена Ерменкова, Надя Керанова. Александър Кънев и Ованес Торосян. Цялата трупа работи като единен организъм, за да разкрие механизмите на трагедията, валидни от Античността до наши дни. Спектакълът е отличен с награда АСКЕР 2023 в категория „Най-добро представление“, освен това получава още две номинации в категориите „Режисура“ и „Подържаща женска роля“, както и номиация ИКАР 2023 в категория „Майсторско техническо осъществяване“.

 

Освен селектираните спектакли, Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград обявява конкурс за млади режисьори, които да се включат в паралелната програма на Балкански театрален фестивал 2023. В рамките на фестивала участниците ще трябва да представят свой проект за спектакъл чрез четене на маса с актьори на откъс от произведението и представяне на концепция за бъдещо представление. Един от всички режисьори, представили проект в рамките на програмата, ще получи предложение за реализиране на спектакъл в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевгрда през следващия сезон. 

В конкурса могат да участват професионални режисьори на възраст до 35 години и студенти в последен курс на обучение. Желаещите да участват трябва да изпратят  CV, заглавие и кратка анотация на проект до 30 октомври. 

 

Фестивалът се реализира с подкрепата на Министерство на културата, Община Благоевград, Хитачи Енерджи, Хотел „Парк Бачиново“, Хотел „Алфа“ и Хотел „Дива“.

 

Програмата за Балкански театрален фестивал може да откриете в Официалната фейсбук страница на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград: https://www.facebook.com/dt.blagoevgrad или на касата на театъра.

Билети за спектаклите може да закупите от касата на театъра или онлайн в entase: https://entase.to/LN . 

 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com