Според лекарите: ДИК синдром е причина за смъртта на родилката във Велинград

25-годишна родилка е починала в многопрофилната болница във Велинград. Лекарите не са успели да спасят и бебето ѝ. Според здравното заведение, за младата жена и детето ѝ е направено всичко необходимо, но тя е развила рядък синдром, при който смъртността е над 80%. Роднините обаче смятат, че вина за двойната им загуба имат лекарите.

Ася от Ракитово е имала лека бременност и редовно е ходела на консултации. Това трябвало да бъде третото ѝ дете.

Отишла в болницата вчера около 4.30 сутринта с контракции. Раждането е започнало нормално. Неочаквано обаче, при една от контракциите, родилката е изгубила сърдечна, дихателна и мозъчна дейност и лекарите са започнали да я реанимират.

“Впоследствие жената възстанови витални показатели. Оттам нататък се предприе и оперативно родоразширение по витални показатели, но бебенцето се роди, мъртвородено беше, плодът беше мъртвороден. Бяхме, девет лекари, със сестри, с акушерки, с операционни санитари, с лаборанти, въпреки всичко резултатът се разви много бързо”, каза д-р Данчо Гурдев, управител на МБАЛ- Велинград.

Близо три часа лекарите са се борили за живота на майката, но не са успели да овладеят вътрешно кървене, което предполагат, че е в резултат на бързо развил се ДИК синдром.

ДИК синдром, какво ще рече това, че се нарушават факторите на кръвосъсирване, кръвта хем се съсирва, хем кърви. Имате предвид, че в световен мащаб смъртността тук е над 80%”, обясни д-р Чавдар Калъчев, хирург в МБАЛ-Велинград.

Според близките обаче, в болницата не е имало дежурен лекар, който веднага да поеме родилката.

“Имаше там една сестра ни прие и нямаше доктори. Данче се казваше тази сестра, нямаше никакви доктори освен нея”, казва пред БНТ съпругът на родилката Иван Овчаров.

“Искам тия лекари да си получат заслуженото, да се махат от тая болница, те уморяват народа”, каза Мария Патина – майка на родилката.

По случая са назначени две комплексни съдебно-медицински експертизи, изискана е цялата документация от болницата, от окръжната прокуратура в Пазарджик наблюдават досъдебното производство, което е за причиняване на смърт по непредпазливост.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Мъжът от Самуилово се е гръмнал в главата, транспортиран е в Пирогов

Около полунощ в РУ – Петрич е получен сигнал за силна музика от заведение в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com