Снимка: Иво Никодимов

Разбита е група за разпространение на педофилски клипове и пране на пари с участието на българин

Българин на 48 години е участвал в международна група за онлайн разпространение на детски порнографски клипове и пране на пари, съобщава БНТ.

Това стана ясно на брифинг в Националната следствена служба във връзка с проведена международна операция на Отдела за разследване на високи технологии към Министерството на правосъдието на САЩ. По време на акцията в София и в САЩ са задържани общо 6 души, сред които и българският гражданин П.В.

По информация на „По света и у нас“ арестуваният българин е Пламен Велинов. Установено е, че той е администрирал сайт, съдържащ над 4,5 милиона снимки и видеоклипове на деца между 6 и 10 годишна възраст. Някои от изображенията били с открито сексуално съдържание. Повечето от децата – жертви са от Украйна и Молдова, а част от тях са били предоставяни за целите на сайта срещу заплащане.

Сайтът е имал абонати от 101 държави. Част от съдържанието му е било безплатно, а за достъпа до останалите изображения е бил необходим месечен абонамент от 80 долара.Така през годините сайтът е натрупал печалба от 9 милиона долара, от които задържаният българин е получил около 500 000 долара.

48-годишният българин е задържан за 72 часа и предстои мяраката му за неотклонение да бъде гледана в Софийски градски съд. Ако бъде екстрадиран и осъден в САЩ, го очакват минимум 50 години затвор. Органите на реда у нас продължават работа за противодействие на педофилските прояви. Предстои да установят ползвателите на сайта от България.

Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов предупреди потребителите и администраторите на подобен тип сайтове, че дейността им не е анонимна.

Източник: bntnews.bg

Прочетете и

Пореден земеделски производител е даден на съд заради неверни данни

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу С.Р. за извършено …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *