Проф. Михайлов: БСП има сериозна програма в здравеопазването

„През тези 8 месеца само един предубеден човек може да каже, че нищо не се е свършило в здравеопазването. Това, което можем да посочим като безспорен позитив, е електронизацията на здравеопазването, която вече е в ход. Но има и още много работа, която трябва да се свърши.” Това заяви водачът на листата на „БСП за България” в Кърджали и втори в листата за Благоевград – проф. Георги Михайлов в предаването „Твоят ден” по Nova News.

„БСП е съставила много сериозна програма в здравеопазването, още по времето на 44-ото Народно събрание, която почива на три основни репера”, подчерта проф. Михайлов:

Промяна в системата на финансиране на здравеопазването: „80 милиона преди 15 години задължения на системата, 800 милиона задължения сега. Нещата трябва да се променят.”
Кадрите в здравеопазването: „Там положението е трагично. Сестрите са със средна възраст над 50 години, лекарите – над 55 години.”
Лекарствената политика:„Не може листата на реимбурсиране да бъде най-късата в ЕС. Не може 10 хиляди населени места да нямат аптеки.”
Кандидатът за народен представител от левицата бе категоричен, че има източване на средства от здравеопазването и обясни, че в системата се разпределят 10 млрд. годишно и това е свързано с големи финансови интереси и лобизъм.

„Затова има такава яростна съпротива срещу реформи в здравеопазването, включително и по време на нашето управление”, посочи проф. Михайлов.

Той критикува и механизмите, които Здравна каса има за контрол на болничните заведения, като посочи, че в момента те са само два и са неефективни. „Ти изпълняваш клиничната пътека и оттам нататък НЗОК не може да каже нищо по отношение на качество на услугата или нещо друго. Никъде по света не се плаща като тук за оборот – това не са ресторанти, не са бензиностанции – плаща се за качество на дейност. И затова сме получавали множество критики от нашите европейски партньори”, обясни проф. Михайлов.

Той посочи решението на проблема – да се плаща за качествена дейност, съобразно изискванията на региона и възможностите на болничното заведение.

Проф. Георги Михайлов се позова на статистика, според която България е на едно от първите места в Европа по ранна предотвратима смърт. „Това не са хора с онкологични заболявания или с тежки хронични заболявания – това са хора, които могат да бъдат спасени. Хора с инфаркти, с инсулти загиват на 30-40 години заради състоянието на здравната ни инфраструктура”, посочи той.

Проф. Михайлов посочи и друга негативна статистика – в 5 града се намират 80% от болниците в страната. „Това е такова безобразие и това показва какво се случва с парите на българския данъкоплатец – те просто потъват”, категоричен бе той.

 

 

 

*Купуването и продаването на гласове е престъпление 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Нинова: Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ

Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Седем години се борим с този модел на управление. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com