Горещи новини

Д-р Вангел Арабаджиев: Необходима е ревизия на разходването на средствата в здравеопазването!

Следващото управление спешно трябва да направи актуализация на състоянието на болниците, както и на изразходването на средствата за здравеопазване.

През последните години в българското здравеопазване, като преки и непреки плащания, са влезли над 10 милиарда лева, но това по никакъв начин не е променило качеството на здравеопазването за пациентите и не е повишило заплащането на лекарите. Затова са необходими спешни реформи. Това заяви пред медии в Благоевград д-р Вангел Арабаджиев, кандидат-депутат от листата на коалиция “Изправи се!Мутри вън!” в Пиринско.

Той даде пример с община като Сатовча, в която преди години е имало лекари, зъболекар, фелдшер, медицинска сестра и линейка. Сега хората в много от по-малките населени места са лишени от каквато и да е здравна помощ, а на други места населението разчита на фелдшери или на лекари в преклонна възраст.

“Сега има свръхконцентрация на болници в големите градове, а малките населени места са оставени на произвола. Трябва да се направи така, че средствата, които никак не са малко, да отиват по предназначение, защото голяма част от тях изтичат по най-различни прави или криви пътеки, както аз наричам клиничните пътеки. В крайна сметка се получава така, че и лекарите, и медицинският персонал са недоволни, пациентите също са недоволни”, подчерта д-р Арабаджиев.

Лекарят по дентална медицина, който е пети в листата на “Изправи се!Мутри вън!” в Благоевградска област , е убеден, че здравната реформа може да се случи бързо, когато има воля и когато има истински контрол.

“Там, където се намерят нарушения, а те са под дърво и камък, да бъде приложена цялата сила на закона. И хората, които злоупотребяват с най-ценното в човешкия живот, това е здравето, да понесат тежки наказания, сравними с предумишлени увреждания на здравето на човека”, подчерта кандидат-депутатът.

Държавата трябва да намери механизми за повишаване квалификацията на лекарите, както и да има равнопоставеност между лекар, който работи в централна болница в София, и лекар, който работи в провинцията. Тогава няма да има струпване на кадри в големите градове и обезлюдяване на здравните заведения в по-малките градове.

Друго много важно условие за подобряване на здравеопазването у нас е подобряване на битовите условия в самите болнични заведения. “Не може в една болнична стая да се лекуват трима, четирима или повече тежко болни пациенти, оставени на грижата на една медицинска сестра или санитар, или един лекар да лекува двайсет или трийсет болни в отделението. В същото време тоалетната и банята да са в другия край на коридора. Как тези пациенти ще се обслужват?”, риторично попита д-р Арабаджиев. Според него трябва да се премахне и порочната практика – избор на лекуващ екип. Освен това е наложително да се направи разделение между това, което на пациента му е абсолютно безплатно, и онова, което трябва да се доплаща.

* Платена публикация/политическа реклама. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Време разделно: Ив. Станчев се сбогува с “Левицата”

Общинският съветник Иван Станчев от Благоевград става независим. Той се оттегли от „Левицата“, като запазва …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com