Горещи новини

След скандала с бездомните кучета: Кметът Илко Стоянов: Срещу мен беше проведено активно ченгесарско мероприятие

Днес в района на ТД „Митници“ край Благоевград бе спрян автомобил на „Общински инспекторат“, който е управляван от служител на Община Благоевград, придружаван от своя колежка.

Срещу същите е бил подаден сигнал за проявена жестокост над животни в Първо районно управление на МВР-Благоевград. Според сигнала животните са били упоени.

По време на проверката се излъчва и клип на живо от мястото в страницата на „Пиринско“ във Фейсбук. На място е и собственикът на сайта Иван Хамбарджийски.

По случая е образувано производство по чл. 325б от НК, който гласи:

Който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.

(2) Наказанието е от една до три години и глоба от две хиляди до пет хиляди лева, когато деянието по ал. 1 е извършено:

1. от лице, което осъществява дейност или професия, свързана с отглеждане на животни или полагане на грижи за тях;

2. по начин или със средства, опасни за живота на хора или животни, по особено мъчителен начин за животното или с особена жестокост;

3. на публично място или в присъствието на малолетно или непълнолетно лице;

В своя позиция, кметът на община Благоевград Илко Стоянов заяви, че цялата история с бездомните кучета е скалъпена и срещу него е било проведено активно ченгесарско тоталитарно мероприятие в стил ДС от комисар Георги Кандев, чрез съдействието на личния му приятел Иван Хамбарджийски.

Ето и позицията, която публикуваме без редакторска намеса:

КУЧЕТАТА СА ЖИВИ И СА БИЛИ ИЗВОЗВАНИ ЗА РУТИННА МАНИПУЛАЦИЯ ПРИ ВЕТЕРИНАРЯ, ВСИЧКО ДРУГО Е СПЕКУЛАЦИЯ!

 

Днес, полицията в Благоевград, ръководена от Георги Кандев, отново беше заставена да служи на политически интереси. След „мега“ акция на ОД на МВР тази сутрин бе установено, че ветеринарят към ОП „Приют за безстопанствени животни“ е от Дупница и се извозват кучета от Благоевград, за да бъдат третирани и преглеждани в неговата клиника на територията на община Дупница.

Ситуацията много наподобява на случая с т.нар. “Македонски клуб”, когато след шумна акция на полицията, ръководена отново от Георги Кандев, пак имаше намесени общински служители и накрая казусът приключи без обвинения.

В тази връзка кметът на община Благоевград отправя следните въпроси:

☑ Наистина ли полицията се справи с всички престъпления и реши да харчи държавен ресурс за подобна проверка, установяваща единствено, че служителите извършват служебните си задължения?

☑ Какво прави лицето,  неофициално спрягано за говорител на Кандев, Иван Хамбарджийски на място? Работи ли същият в полицията или с полицията и каква е точно дейността му?

☑ Има ли лични чатове между Георги Кандев и Иван Хамбарджийски, в които се обсъждат нерегламентирани от закона дейности между двамата?

☑ Кога политкомисар Георги Кандев ще върне сървърите за видеонаблюдение на Община Благоевград, които държи нерегламентирано и смята ли да злоупотребява с информация, с която се е сдобил чрез незаконосъобразното им ползване?

☑ Не мисли ли политкомисар Кандев, че му е време да си подаде оставката, особено след случая с частния джип, който беше обсебил, след като държи незаконно сървъри, които не са негова собственост и затова, че е в “опасна близост” с осъждано лице?

☑ На какви интереси служи комисар Георги Кандев – на обществени, на политически или на частни?

☑Ако е имало опасност за живота на кучетата, както твърди личният му глашатай Иван Хамбарджийски, защо същите са оставени пак в приюта?

☑Как така Иван Хамбарджийски се е появил секунди след като е вдигната стоп палката?

☑Кой има интерес да се повдига отново темата с кучетата чрез използване на лъжи и да нагнетява напрежение между кучета и хора?

☑Какво престъпление има извършено, след като кучетата са живи и след като са превозвани с официални документи, и това е установено?

☑ Всички действия са се развили на територия на община Благоевград. Ако някой иска да внуши, че тези кучета е нямало да бъдат върнати на територията на община Благоевград или същите са били насочени към друго населено място защо не са извършени необходимите действия от полицията това да бъде доказано? Очевидно е, че органите на реда са знаели, че служителите ще си свършат работата и по този начин няма да бъде постигнат целения ченгесарски ефект.

При извършеното претърсване са установени договор с дупнишката клиника и регистър за вписване на двете кучета, както и декларация за транспорт на четириногите, които е трябвало да бъдат закарани до ветеринарния център и да бъдат върнати обратно в приюта.

Служителите на Община Благоевград са  спазвали определения маршрут.

Тук изниква въпросът защо полицаите не са изчакали да видят дали животните ще бъдат върнати в приюта.

Може би не е било в интерес на Георги Кандев и Иван Хамбарджийски.

Ще сезирам Инспектората при МВР и министъра и ще поискам да бъде извършена проверка как въпросното лице Иван Хамбарджийски е било допуснато на място при провеждане на полицейската операция и дали той и Георги Кандев са в постоянна кореспонденция!

☑ На какво основание управителят на приюта не е допускан до работното си място, при положение, че няма каквато и да било заповед за ограничаване на достъп?

☑Защо е упражнявано полицейско насилие върху служители на приюта?

 

Беше пропиляно много време и държавен ресурс, за да бъде установено, че две кучета, които вчера са постъпили в приюта, днес са извозвани до Дупница за третиране и преглед. Това е активно полицейско мероприятие с цел компрометиране!

Докато Георги Кандев е директор на ОД на МВР, Община Благоевград ще комуникира с тази институция само чрез служебна кореспонденция.

Предстои Община Благоевград да сезира Прокуратурата с всички тези въпроси и съответните доказателства за това.

Междувременно се надяваме полицията да насочи усилията си към ширещия се вандализъм и да помогне за проблема с изхвърлянето на бездомни кучета в Благоевград. Поредният такъв случай бе установен тази сутрин в Градската градина, където в кашон са изоставени две новородени кученца.

Още утре ще предоставим на Георги Кандев видеозаписът, на кадрите на който се вижда извършителят. Очаквам да видя след като полицията разполага с такава кадрова обезпеченост и финансов ресурс дали той ще бъде разкрит  и дали бъдат приложени спрямо него същите мерки.

Нека полицията приложи еднакъв критерий и за тези две кученца, за да докаже, че не действа с друга цел. Мога да се обзаложа с Георги Кандев, че няма да си мръдне пръстчето за тези две кученца, защото не го интересуват животните, а само общинските служители!

П.П. Умишлено написахме с главни букви и няколко пъти, че кучетата са живи, за да не се спекулира!

 

Снимки: Договор за извършване на медицински дейности между Община Благоевград и „Рилавет“ ЕООД

 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Жълт код за гръмотевични бури в Югозапада

Днес над западната половина от страната отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Краткотрайни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com