Протест на автомобилните превозвачи от Благоевград ще се състои утре

Автомобилните превозвачи в Благоевград организират протест утре от 10.00 часа заради високите цени на горивата и невъзможността да работят при нормални условия.

Основното им искане е да се редуцират цените на горивата и намаляване на акциза, както и задълбочена проверка от компетентните органи върху вноса на суровия петрол.

Превозвачите са под постоянна заплаха от спиране на доставките на горива заради войната в Украйна. Десетки фирми са пред фалит и заради липсата на адекватна политика от страна на управляващите.

За последните два месеца са направени редица конкретни предложения пред държавните институции, но се сблъскват с бездействието им, обясни Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи:

„Именно поради това ние сме принудени да пристъпим към провеждане на ефективни протестни действия на 27 април“.

Част от исканията са да бъде премахната биокомпонентата, която се слага в горивата за период от 6 месеца и намаление на акциза на горивата с 50% за същия период. Затова е необходима нотификация от Брюксел и до получаването и фирмите настояват държавата да възстановява директно на българските превозвачи, зареждали горива в страната, 50 на сто от вече платения акциз със задна дата от 1 април.

„Премахване за период от 6 месеца на биокомпонентата, която се влага в горивата, което ще доведе до поевтиняване на горивата с около 10-15 ст. за всеки български гражданин; намаление на акциза на горивата с 50% за период от 6 месеца предвид необходимостта от нотификация обаче от страна на Европейската комисия настояваме до получаването на такава със задна дата – 1 април, държавата да възстановява директно на българските превозвачи, зареждали горива в България, 50% от вече платения акциз“.

Арабаджиев представи и исканията на автобусните превозвачи:

„За да се гарантира движението на българските граждани с автобуси, държавата да осигури средства, за да се компенсират определени категории граждани, ползващи преференциални цени за своите пътувания“.

Браншът също така е против предложението на регионалното министерство за увеличаване на тол таксите.

Протестът ще продължи до 17 часа. Първоначално ще се позиционират 20 камиона в края на магистрала „Струма“ на влизане в Благоевград, след това ще започне шествие със знамена, плакати и лозунги от началната към кръгово движение, в което камионите навлизайки ще завъртят, след което ще поемат в посока Симитли, до разклона за Банско.

Протестът се организира от Българската камара на автомобилните превозвачи. Според организаторите всички участници са предупредени да не нарушават закона за движение по пътищата и правилата при организиране на митинги.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Добра новина! По искане на кмета Илко Стоянов, Министерски съвет отпусна близо 200 хил. лева за възстановяване на опожарения блок в кв. „Струмско“

По настояване на кмета на Благоевград Илко Стоянов, Министерски съвет отпусна 198 600 лева, които …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.