Жертвите от автобуса са 44, а не 45 – един пътник липсва

Един от пътниците в изгорелия на магистрала „Струма“ автобус с туристи от Северна Македония липсва. Това стана ясно от думите на зам.-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов и на говорителя на главния прокурор – Сийка Милева, които днес дадоха още разяснения около разследването.
Оказа се, че жертвите са 44, а не 45, каквато беше досегашната информация. Причина за объркването е, че при влизането си в България няколко часа преди трагичния инцидент, в автобуса е имало 52 пътници, заедно с шофьора. След това на мястото в изгорелия автобус разследващите са открили овъглени 44 тела, между които и шофьорът, а седмина са откараните в „Пирогов“, поради което се оказва, че един от регистрираните на границата пътници липсва.

Според разследващите най-вероятно той се е прекачил на някой от другите три автобуса с туристи, които са се връщали от Истанбул. Установено е до момента, че минути преди инцидента, групата от всички автобуси  e почивала на бензиностанция. Има и свидетелства за прехвърляли се пътници в различни автобуси.

В същото време обаче един от оцелелите, който е настанен в „Пирогов“, е категоричен, че са се спасили 8 души. Сийка Милева каза, че лично е разговаряла с този пострадал, а след това, което той ѝ е казал, на място да го разпита е отишъл и следовател.

„Той е казал, че са се спасили осем лица. Работим по тази версия“, добави Милева, а шефът на следствието Борислав Сарафов подчерта, че въпросът е по-скоро технически и очакванията му са в крайна сметка липсващият пътник да е имал късмет и да е продължил пътуването след почивката в друг автобус. Тази неяснота се очаква да бъде изяснена в следващите дни, след като от Северна Македония дадат информация за пристигналите там туристи от останалите три автобуса.

Разследващите отхвърлиха версията за взрив в автобуса от туби с бензин и горива. В него е имало три туби с нафта, които дори не са били пълни и не са се възпламенили, а следи от бензин не са открити. Изрично е проверена и версията за терористичен акт, макар такива данни да не е имало и тя е отхвърлена.

Сарафов обясни, че водещата версия остава човешка грешка, за която са допринесли организацията и състоянието на пътя. Като основен проблем се посочва „островната“ мантинела на завоя, която отделя обособеното място за почивка от основния път. Именно в нея се е ударил автобусът, като експерти вече коментираха, че тя е опасна и няма предупреждение, че следва място за почивка. Автобусът е

изкъртил девет колчета от тази мантинела и парчета от нея са били намерени при резервоара с нафтата. Предполага се, че при удара и преминаването на автобуса през нея, търкането е предизвикало и искрите, довели до пожара. Оцелелите също са казали, че пожарът е започнал след удара.

„Продължава огледът на останките от автобуса от следователи и автоексперти – дали е възможно внезапна неизправност да е предизвикала инцидента с напускане на платното. За момента водеща версия сякаш се очертава тази за човешка грешка и дали, ако е имало човешка грешка, тя е била улеснена от лошата сигнализация, маркировка и организация. Тази мантинела, на която се е нанизал, тя не само не е полезна, тя е опасна за движението и е способствала за настъпването на инцидента“, каза Сарафов.

За мащаба на трагедията е допринесло и лошото стечение на обстоятелствата, че автобусът е спрял между двете разделителни мантинели. Така средната врата е била притисната от едната мантинела и пътниците не са могли да излязат. Предната врата пък е паднала още при удара, но именно оттам е започнал пожарът и е било невъзможно да излязат през пламъците.

Източник: https://news.lex.bg/%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d1%83%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-e%d0%b4%d0%b8%d0%bd-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%be%d1%82/

Прочетете и

„Орлетата“ с нов собственик? Лий Пауър влиза в българската efbet Лига

Собственикът на английския Суиндън Лий Пауър е на път да навлезе в българската efbet Лига. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *