Горещи новини

18 художници от 9 държави се събраха, за да създадат стенопис с деца бежанци

СОФИЯ – ВКБООН, Агенцията на ООН за бежанците, и световната организация с нестопанска цел Artolution събраха 18 художника, за да създадат голям стенопис с деца бежанци на фасадата на Пето вечерно училище в София “Пеньо Пенев”.

Артистите, сред които бежанци от Украйна и Сирия, пристигнаха в София миналата седмица от Босна и Херцеговина, Чехия, Унгария, Молдова, Полша, Румъния, Словакия и Украйна, и трима художници от България. Повече от 30 деца от Афганистан, Сирия и Украйна се присъединиха към художниците, за да създадат стенописа и арт инсталацията, изработена от рециклирана пластмаса.

Монументното произведение на изкуството се създава на площ от около 500 квадратни метра и изобразява връзката между различните култури и споделената надежда за бъдещето. Работата по стенописа започна на 7 септември и ще бъде завършена и открита на 15 септември от 18.30 ч. на терена на училището.

„Стенописът e силен символ на надеждата“, каза Седа Кузуджу, представител на ВКБООН в България. „Използването на изкуствата за закрилата и включването на бежанците чрез артистични дейности, подобрява тяхното благосъстояние и насърчава връзката и сближаването с приемащите общности“, допълни Кузуджу.

Бежанците са изправени пред тежки условия, които могат да поставят психичното им здраве и благополучие под значителен стрес. Докато много от тях показват забележителна устойчивост, някои се нуждаят от допълнителна подкрепа, за да възстановят живота си.

Достъпът до грижи и подкрепа за психичното здраве, базирани на общността, им дава възможност да се справят с предизвикателствата на разселването, да се грижат за семействата си, да изкарват прехраната си и да допринасят за общността.

„За първи път събрахме художници-преподаватели от 10 страни, за да се обучават как да ръководят образователни програми, базирани в общността, когато се завърнат у дома“, каза съоснователят на Artolution Макс Фридер, който ръководи екипа от художници. „Това е следващият модел, който ще прилагаме по света, за изкуства и образование в подкрепа на бежанците и приемащите общности чрез творчество и сътрудничество.“

Стенописът е част от фестивала KvARTal, който стартира осмото си издание на 15 септември в Стария квартал на София под мотото „Силата на хората“.

Проектът се осъществи с подкрепата на Пето вечерно училище „Пеньо Пенев“ и Столична община, които осигуриха пространството за стенописа; Държавната агенция за бежанците, Българският червен кръст, „Каритас България“, Съветът на жените бежанки в България, които подкрепиха ангажирането на децата, пребиваващи в приемателните центрове в София; Фестивалът KvARTal, които включиха стенописа в официалната си програма; Sofia Graffitti Tour, който популяризират стенописа в тяхната мрежа; и доброволческата организация „Доброволци за Бъдеще“, които ангажираха български деца да събират пластмасови бутилки, които бяха дарени за рециклираната скулптура.

Откриването на стенописа ще се състои на територията на училището от 18:30 до 22:00 часа в петък, 15 септември. Тя ще бъде придружена от представяне на инсталация от рециклирани материали, символизиращи устойчивост и иновации, изработени от художници и деца бежанци.

Откриването ще бъде последвано от музика на живо от RaJa ElMad (Палестина), от групата Dead Man’s Hat, и сетове от DJ Nikita (Никита Косареинков, Украйна), DJ Samm the Man (Самуил Топалов, България), DJ Shoira (Шоира Рузибаева, Узбекистан, ВКБООН).

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

И Брежани с нов кмет

Новият кмет на село Брежани е Петьо Борисов, който спечели още на първи тур частичните избори …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com