Спират доставките на природен газ за България

От днес „Газпром“ спира доставките на природен газ за България. Това стана ясно от съобщение на българското Министерство на енергетиката, разпространено до медиите.

„Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи“, пишат от енергийното министерство. Въпреки това до безпрецедентния ход от страна на „Газпром“ се е стигнало, след като от руска страна е била предложена „нова двуетапна процедура за плащане“, която обаче „не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна“.

От енергийното министерство уверяват, че към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки на консумацията в България. Пред Нова телевизия говорителката на кабинета Лена Бориславова е потвърдила, че няма причини за паника. “Подобен сценарий е обсъждан още през февруари и сме готови да реагираме. Има си договорености за алтернативни доставки, всичко е подсигурено”, смята Бориславова.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предприели стъпки за алтернативни доставки на природен газ и за справяне със ситуацията, четем още в съобщението до медиите.

В 9:00 българско време на 27 април министърът на енергетиката Александър Николов ще даде пресконференция с повече подробности.

 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Добра новина! По искане на кмета Илко Стоянов, Министерски съвет отпусна близо 200 хил. лева за възстановяване на опожарения блок в кв. „Струмско“

По настояване на кмета на Благоевград Илко Стоянов, Министерски съвет отпусна 198 600 лева, които …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.