Служители в затворите излизат на национален протест

Служителите на затворите излизат на национален протест. Повод за недоволството им са условията на труд, нарастващата агресия, липсата на информация относно финансирането в частта за работните заплати и допълнителните плащания.

Вчера служителите в затворите се срещнаха с правосъдния министър Крум Зарков. “И може би на най-важно място – резултатите от т.нар. реформа, която Министерството на правосъдието извърши. Стигна се дотам един служител да работи на три поста, да не може да си ползва почивките, които са му отредени, и да няма ясната кога трябва да ходи на работа”, отбеляза Ясен Тодоров от Синдиката на служителите.

Тодоров подчерта, че е нарушен смесеният режим на график и са се наложили 12-часовите дежурства, като този режим на работа е довел и до това служителите на затворите да не могат да си ползват отпуските. Освен това, посочи той, има и доста напуснали служители.

От своя страна служебният министър на правосъдието Крум Зарков каза: “Всъщност основното искане, което един от синдикатите постави, е да се върнем назад в една важна реформа, която осъществихме в последните месеци, а именно реорганизацията на работното време – реформа, която беше отлагана с години, и която ние проведохме спокойно, така че разговорите продължават”.

Той заяви, че по въпроса за работното време Министерството на правосъдието ще продължи да отстоява европейските стандарти, които се отразяват както в работата добре заради по-голямата гъвкавост, така и като финансови резултати. “Аз съм сигурен, че с времето нещата ще се урегулират”, подчерта правосъдният министър.

Дали ще има протести, посочи Зарков, зависи от единия синдикат, който ги организира. “Възможно е да има протести. В интерес на истината тази реформа е отлагана именно заради това, защото има риск от такъв вид протести. Но само за сведение да кажа, че през първото тримесечие през 2023 г., в сравнение с първото тримесечие през 2022 г., извънредният труд е намалял с 85%, благодарение на реформата”, заключи той, цитиран от БГНЕС.

 

 

 

*Снимка: БГНЕС 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Светият Синод: Патриарх Неофит е приет във ВМА, молете се за него

Светият Синод съобщи, че Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е хоспитализиран във …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com