Снимка: БГНЕС

Какво причини огромната трагедия от тази сутрин? Версии и коментари

За този участък на АМ „Струма“ Института за пътна безопасност е изпратил над 15 сигнала само от началото на тази година. Отговор не е получен.

„От 6 месеца държавата не отговаря. Ако не ѝ поискаме информация по Закона за достъп до обществена информация, държавата категорично отказва комуникация с неправителствения сектор“, заяви Диана Русинова в „Денят започва“. „Проблемът е такъв: държавата отсъства. Днес платиха с живота си за нашето безхаберие“, добавя Русинова.

Тя подчерта, че не можем да неглижираме факта, че този участък е в безобразно състояние – пътна маркировка, мантинели, знаци.

„И мантинелите, и маркировката не отговарят дори на минималните нормативни изисквания“, коментира Емил Марков.

„На този етап не мога да кажа дали е имало сигнали за неизправности в този участък. Има огромен обем преписки в АПИ и МРРБ, ще бъдат проверени“, коментира министър Комитова информацията, че е имало множество сигнали за висока концентрация на ПТП-та на това място.

Още тази сутрин ще бъде сформирана работна група и на мястото ще бъдат изпратени представители на регионалното министерство и АПИ. Това каза за БТВ служебният регионален министър Виолета Комитова. Тя гарантира, че резултатите от проверката веднага ще бъдат обявени пред обществеността и заяви, че не бяга от отговорност.

„Ще Ви уведомим каква е вината на АПИ и МРРБ“, каза Комитова.

Премиерът Стефан Янев от своя страна категорично заяви на пресконференция, дадена преди минути, че причината за инцидента не е пътната инфраструктура.

„Не бих приел всякакъв вид спекулация, че участъкът на магистралата е причина за този инцидент“, каза служебният премиер.

От бензиностанцията наблизо разказали, че групата спряла при тях за почивка. Тя е на 15-20 мин от мястото на произшествието, което изключва версията шофьорът да е заспал зад волана.

Друга версия е, че шофьорът на автобуса, непознавайки добре пътя, не е успял да види острова, което довело до удар в мантинелата и след това в бордюра, опитвайки се да се върне правилната посока. Говори се и за несъобразена скорост. Не е изключено и внезапно влошено здравословно състояние на водача като инфаркт, инсулт, да е причина за липсата на спирачен път и удара.

Според проф. Георги Рачев, който има туристическа агенция, средната скорост на автобуса е била твърде висока, за да стигне до това място, за това време, пътувайки от Истанбул.

И България, и Македония за сега отказват да коментират техническата изправност на автобуса убиец. Премиерите на двете страни заявиха, че тече разследване и не желаят да дават по-подробна информация, която е относима към него. От своя страна македонският министър-председател Зоран Заев каза, че има пълно доверие в българските служби и разследване.

Вратите на туристическата агенция в Македония остават затворени и до този момент, а телефонните им линии без отговор. Пред офиса са се събрали македонски граждани, търсещи информация за свои близки.

Регистрацията на фирмата превозвач в Търговския регистър е в Кюстендил. БТВ предаде, че на мястото обаче се оказал частен имот на възрастна жена, която няма нищо общо с фирмата.

Прочетете и

„Орлетата“ с нов собственик? Лий Пауър влиза в българската efbet Лига

Собственикът на английския Суиндън Лий Пауър е на път да навлезе в българската efbet Лига. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *