Горещи новини

Извънредната епидемична обстановка се удължава до края на юни

Планира се удължаване на извънредната епидемична обстановка с още един месец, т.е. до края на юни. Това заяви пред bTV главният държавен инспектор доц. д-р д.м. Ангел Кунчев.

„С обновяването на тази обстановка са свързани доста от мерките, които се прилагат, така че без нея те не могат да действат. Вероятно ще е необходимо поне с 1 месец тя да се удължи“, каза още той.

„Зелените коридори“ няма да бъдат закрити, ще се облекчи и раздаването на ваксини за личните лекари – те ще ги получават от РЗИ-тата и от ДКЦ-тата, които ще бъдат определени в заповед. Целта е да се избегнат струпвания и напрежение.

Обмислят се и промени за влизане в България, като децата до определена възраст да не се тестват. Два варианта за такава възрастова граница се обсъждат – до 2-годишна възраст или до 5-6 г.

„Според мен е по-удачно да е 5-6 г., вземането на проба от по-малките деца е по-неприятно, по-трудно, особено в условия на граница или някъде другаде. Има минимален риск, но е приемлив, не е толкова голям процентът на децата под 5 г., които пътуват, влизат в България, така че може да определим възраст такава, която да улеснява пътуванията на хората“, уточни още здравният експерт.

Планира се и разширяване на списъка с производители на бързи тестове, които се признават. Ще се разшири и списъкът с държави, от които влизането е забранено заради разпространението на индийския вариант на вируса на територията им.

Очаква се през заповедта да бъде издадена през новата седмица.

 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

БПЦ с остра позиция срещу София прайд

Българската православна църква – Българска патриаршия публикува на сайта си изявление по повод предстоящия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com