Горещи новини

Българският клуб “Цар Борис III” в Охрид може да бъде закрит до дни

Бъдещето на българските клубове и дружества в Северна Македония е застрашено. До дни е възможно да бъде закрит и Българският клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид, защото “такава е политиката на Северна Македония срещу България”. Това заяви пред БНР Виктор Стоянов, председател на Фондация “Македония”.

Македонските власти закриха и заличиха от Централния регистър Българския клуб “Иван Михайлов” в Битоля. Според обяснението на управляващите в югозападната ни съседка, името на Иван Михайлов провокира агресия в местното население, защото се възприема като близък до фашистката идеология.

“Това поведение на Скопие на практика е враждебно. Те искат да закрият всички български клубове и активни дружества, които развиват културно-просветна дейност и сближават българи и македонци. Това е крайната им цел. До дни очакваме да бъде закрит и заличен от Централния им регистър и клуба в Охрид, който се казва “Цар Борис Трети”, съобщи Виктор Стоянов. По думите му, кметът на Куманово наскоро е обявил, че “не е добре да има български клуб в града”, във връзка с инициатива на местни българи да създадат културно дружество там. Аргументът е, че името на Георги Попов, на когото ще бъде кръстен този клуб, е неприемливо. Георги Попов е един малко известен българин от Куманово, който 10 години е лежал в затвора по времето на Тито затова, че е българин.

“Тоест, за властимащите в Северна Македония, не е приемливо въобще да има българи. Хитрувайки, те искат да влязат в Европейския съюз, заличавайки изцяло българската култура и народност. Работят системно за това с всички лостове на държавата, използвайки и неправителствени организации, като по този начин искат да унищожат всичко българско в Северна Македония”, категоричен е Виктор Стоянов. Според него, една от причините за това поведение на македонските власти, е предстоящата предизборна кампания, тъй като редовните избори там се очаква да бъдат през май – юни догодина. “Тепърва ще виждаме още антибългарски действия, тъй като по този начин властта се надява да се ревитализира и да възвърне позагубените позиции, които да натрупа от това, че е на власт и от безпочвените обвинения, че е била “бугарашка” власт. Затова те затварят български културни дружества. За тези свои действия Северна Македония ще бъде осъдена в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Българският клуб “Иван Михайлов” вече е предприел съдебни действия в Скопие и когато ги изчерпа, ще предприеме такива и в Европейския съд в Страсбург”, уточни още председателят на Фондация “Македония”.

Той коментира и започналата тенденция към емигриране на много млади хора и цели семейства с българско самосъзнание от Северна Македония. “Аз познавам много такива семейства, това е пагубно за българското население в Северна Македония. Много от тях отиват в София ли в други държави в Западна Европа. Това означава, че Северна Македония се обезбългарява. Това е целта им. Затова, нашата държава трябва да създаде специални фондове, с които материално да подпомогне живота и дейността на тези дружества. Българската държава може да създаде фондове, с които да подпомогне и български медии в Северна Македония. Може да се подпомогне и политическото представителство на българите там, каквото доскоро имаше. Така че, нашата помощ като общество и държава, трябва да бъде доста по-активна, ако искаме въобще да има българи в Северна Македония след 10-15 години, например”, коментира още Виктор Стоянов.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Прокуратурата поиска имунитета на Борисов

Софийска градска прокуратура поиска депутатския имунитет на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com