Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев с оставки пред ВСС

Членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев подадоха оставки.

А мотивът им е одобреният Модел 4 за реформа на съдебната карта, чийто автори са те.

Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев подготвиха освен модела и доклад от над 200 страници.

Моделът обаче не срещна одобрение както сред обществото, така и сред юридическата гилдия. В много градове имаше протести и недоволство срещу съдържанието му.

Същият предвижда закриване на районните съдилища и превръщането им в териториални отделения, което според мнозина ще ограничи достъпа на гражданите до съдебно производство.

 

„Силно ни се иска, след утихване на политическите страсти, дебатът за промени да не спира и считаме, че от тук нататък като съдии ще бъдем по-полезни за системата. Надяваме се, че внесохме достатъчно „шум“ вътре и извън системата, за да се осветят пределно ясно големите и малките проблеми на съдилищата, да бъде достатъчно добре фокусирана отговорността на властите и да не се получава изкривена интерпретация при решаването им занапред. Надяваме се, че всички разумни предложения за справяне с проблемите на съдилищата и в правосъдието ще намерят място при решаването на политическата задача за съдебната реформа. Като членове на ВСС не отстъпваме от становището си, че е време за категорични мерки, свързани с върховенството на правото и с ефективността и ефикасността на съдилищата в България, без да се забравя, че системата се състои от хора, а самата тя работи за хората“, заявиха Димитрова и Шекерджиев.

 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Прокуратурата с подробности за потресаващия случай с 2-годишното дете, което е с опасност за живота в пловдивска болница

Прокуратурата даде подробности за случая с 2-годишното дете в Пловдив, което е в кома в болница „Св. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.